Pensa la complexitat

"El simulacro no es lo que oculta la verdad. Es la verdad la que oculta que no hay verdad. El simulacro es verdadero".
Jean Baudrillard

16 de desembre de 2010

Saving the news


Avui us faig a mans l'informe  Saving the news, publicat per Freepreess als EUA, que sorprèn venint d’un país que es caracteritza pel seu model ultralliberal. Curiosament proposa com a taula de salvació per la premsa i els mitjans en general, retornar al model clàssic de subvenció i explora noves formes de finançament per a models d’explotació exempts d’afany de lucre. Aquestes propostes interessants son, per raons històriques i idiosincràtiques, difícils d’aplicar a Espanya.


A tot arreu, l'acció combinada de la recessió i el desafiament d'Internet ha portat els mitjans a una crisi de model. A tot arreu es discuteixen solucions i alternatives. Però en cap lloc és tan profunda la crisi i tan profund el debat com als Estats Units.

Amb una cadena de fallides de grans diaris, la paraula reforma ha deixat de ser tabú. Els nord-americans segueixen sent favorables al lliure mercat, però el fonamentalisme neolliberal de l'últim quart de segle es trenca.


És hora de tornar la vista a les polítiques públiques i a nous models d'empreses informatives no basades en el lucre.

Proposar una estratègia nacional per salvar el periodisme és l'objectiu de l'informe Saving the news, promogut per Free Press, una organització no partidista que promou la participació del públic en les decisions que afecten els mitjans i impulsar polítiques públiques que democratitzin els mitjans. Saving the news revisa les alternatives proposades als Estats Units per superar la crisi. Una crisi que fa sobretot als diaris, i entre ells, a la desaparició dels diaris en les grans ciutats nord-americanes.


El context de anàlisi i de proposta és el dels Estats Units. Per això, moltes de les alternatives no serien vàlides en altres llocs com España, però totes elles són estimulants i en molts casos inspirades en solucions europees.

L'informe part de dos fets: el periodisme és insubstituïble per a la democràcia i el model basat en la publicitat està ferit de mort. El periodisme que proposa s'ha de basar en aquests pilars:

- Compromès amb la llibertat d'expressió (la primera esmena, en termes nord-americans).


- Informació de qualitat i en profunditat.


- Recollint els punts de vista adversos.


- Promovent la responsabilitat pública.


- Donant prioritat a la innovació.

Els autors recorren els models alternatius a l'empresa periodística amb finalitat de lucre i finançada per la publicitat. Exploren les possibilitats-sempre en el seu context nacional-de models sense ànim de lucre, basats en fundacions, donacions, cooperatives ... Revisen també iniciatives de cooperació ens professionals i ciutadans, sobretot a nivell local. Examinen les possibilitats d'instaurar sistemes de micropagaments per la informació, però veuen dificultats legals (el "fair use" de la informació/ “l’us just” de la informació) en aquest sistema, que ara alguns com Murdoch propugnen com a taula de salvació.

Una de les seves propostes més destacades és estendre el model de la ràdio i la televisió públiques, la PBS i la NPR, fins convertir els mitjans públics en el nucli de la reforma.

No estan d'acord els autors amb els profetes del "no fer res", com Jeff Jarvis, i del model Google com a unica sortida, que han traslladat a l'ecosistema informatiu la tesi econòmica de la "destrucció creativa" de Schumpeter.

A diferència d'aquests autors, convençuts que a Internet s'autogenera un nou sistema d'informació sobre les cendres del periodisme, els redactors de l'informe demanen una acció pública decidida per salvar el periodisme.

Els mitjans sempre han estat subvencionades públicament, als Estats Units. El que cal fer ara és dirigir aquests fons a noves organitzacions sense ànim de lucre, que convisquin amb les velles empreses. I entre aquestes polítiques ha d'estar la regulació, acabar amb la desrregulación, que ha afavorit la concentració i està en l'origen de la crisi.

Hi ha altres propostes interessants, com la de crear un fons de formació, perquè els 23.000 periodistes que ha perdut el seu treball en l'últim any i mig no surtin del sector i comparteixin la seva experiència amb els nous periodistes.

¿Convergiran els sistemes reguladors dels Estats Units i Europa? El capitalisme contra el capitalisme ¿Prosperaran les noves iniciatives? Ningú ho sap. Del que no hi ha dubte és que caldrà imaginació, treball i coratge per salvar el periodisme.
Com deia aquell,  reflexionem-hi,reflexionem-hi...
Traducció automàtica al castellà
Albert Pérez Novell